Julsagor

Texter till julsagor, juldikter, julevangelium och julberättelser.

Här samlas information om julsagor och juldikter som passar att läsa på julafton.

Missa inte Sagan om den Förlorade Världen på Julsånger!

Du hittar många texter här, men i vissa fall finns endast information om julsagan i fråga, till exempel vem som har skrivit den och när den kom ut.

Vill du tipsa om en julsaga som du tycker saknas? Då är du varmt välkommen att kontakta oss. Adressen hittar du här.

Julmys med julsagor

Vad vore julen utan alla julsagor? Inte riktigt samma sak, eller hur?

Högläsning är en underskattad aktivitet i vår tid (bortsett från ljudböcker). Tänd ett ljus, samla dina nära och kära (be alla snällt att stänga av mobilerna) och sätt i gång och läs.

Karl-Bertil Jonssons julafton

Jag kan inte tänka mig en julafton utan Karl-Bertil Jonssons julafton. Det är på nåt sätt slutpunkten på all den underbara julstämning som man överösts med under advent.

Nu pratar jag förstås om den animerade tv-versionen från 1975, men skulle jag någon gång vara utan tv på självaste julafton, hoppas jag vid jultomtens underbara skägg att jag själv eller någon i min närhet högt och tydligt kommer att läsa Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton.

Julsagor på film

Men det finns såklart många andra julsagor. De flesta av julsagorna vi får i oss numera är nog i filmform.

Tomten Är Far Till Alla Barnen är skojig om man är på rätt humör. Love Actually är både mysig, rolig, sorglig och stämningsfull och ett måste, om inte på julafton så gärna kvällen innan.

Julsagor för barn

För barnen finns till exempel Sunes jul och alla julkalendrar. Både i Sveriges Television och i Sveriges Radio.

Klassiker och en ny julsaga

Men Julevangeliet är underbart och Tomten vill man inte vara utan. En ny julsaga kanske kan passa?

Vad sägs om Jag och jultomten – En julsaga som du själv kan läsa högt eller lyssna på Doktor Christmas som läser den med sammetslen stämma. Själv kan jag inte sluta att höra på när den gode juldoktorn läser saga. Mysigare än så blir det inte.

Vill du ha något lite längre att bita i så är ju Gudsfreden av Selma Lagerlöf precis lagom. Den tar ungefär en halvtimme att läsa. Vill man går det utmärkt att turas om.

Lista - julsagor med text